Интеграция на Имигранти
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

нова тема за имиграция

2 posters

Go down

нова тема за имиграция Empty нова тема за имиграция

Писане  Yimcheng Сря Апр 27, 2011 8:18 pm


от китайската общност да ви попитам за застраховка на здравно осигуряване. Например, ако аз съм студент, и искам да работя в София, каква здраховка трябва да си застраховам?

Мерси предиварително !

Yimcheng

Yimcheng

Брой мнения : 1
Join date : 27.04.2011

Върнете се в началото Go down

нова тема за имиграция Empty Социално осигуряване

Писане  МаКас Вто Май 03, 2011 7:29 pm

Упражняващите трудова дейност като наети или самонаети чужди граждани, получили разрешение за работа, имат същите права и задължения като българските граждани по отношение на социалното осигуряване в България, което предоставя: парични обезщетения при болест, майчинство, безработица и пенсии.

Здравното осигуряване в Националната здравноосигурителна каса на България е задължително на основание Закона за здравното осигуряване. То обхваща:
- всички чужди граждани или лица без гражданство, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който България е страна. Между България и Китай Задължението за осигуряване, както и правата възникват от датата на получаване на разрешението;
- лица с предоставен статут на бежанец, хуманитарен статут или с предоставено право на убежище – от датата на откриване на производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище;
- чуждестранни студенти и докторанти, приети за обучение във висши училища и научни организации в България – от датата на записване във висшето училище или научната организация.
Здравноосигурителните вноски се заплащат от задължените лица по установен със закона ред – различен в зависимост от това дали лицето е: работещо като наето, самонаето, пенсионер или безработно. Осигурителните вноски се внасят по банков път или с пощенски запис по сметките за здравноосигурителни вноски в териториалните дирекции на Националната агенция за приходите/НАП/. Работодателите и самоосигуряващите се лица са длъжни да предоставят на НАП и информация, свързана със задължението за осигуряване с декларация по утвърден образец.

За оказана медицинска помощ, осигурените лица заплащат:
- за всяко посещение при лекаря и при лекаря по дентална медицина – по 1 на сто от минималната работна заплата, установена за страната и
- за всеки ден болнично лечение – по 2 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, но не повече от 10 дни годишно.

Неподлежащите на задължително здравно осигуряване чужди граждани могат да правят доброволно застраховане в частни застрахователни дружества или да заплащат на доктор или болнично заведение оказаната медицинска помощ.

МаКас

Брой мнения : 1
Join date : 27.04.2011

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите